NAJNOVIJE 

  • K. BUTKOVIĆ

MUO: Rafael - na ishodištu mita


Zagrebački Muzej za umjetnost i obrt najavljuje otvorenje značajne međunarodne izložbe Rafael – na ishodištu mita nastale u sklopu obilježavanja pet stoljeća od smrti jednog od najvećih umjetnika renesanse Raffaella Sanzia iz Urbina (1483. – 1520.).

Izložba je ostvarena u suradnji sa Zakladom muzeja Brescie zahvaljujući Talijanskom institutu za kulturu u Zagrebu. Ovom iznimno značajnom izložbom koja se otvara 24. travnja 2021., Zagreb i Muzej za umjetnost i obrt uključuju se u obilježavanje 500. godišnjice smrti ovog renesansnog genija koja je zbog COVID-a i potresa prebačena u ovu godinu.

Izložba na svojevrstan način predstavlja ogromno umjetničko naslijeđe Rafaelove umjetnosti te njegov snažan utjecaj na povijest umjetnosti.

Izložba Rafael – na ishodištu mita predstavit će stotinjak originalnih grafika mnogih značajnih autora od 16. do 18. stoljeća nadahnutih remek-djelima ovoga velikoga renesansnoga slikara i graditelja, uz Leonarda da Vincija i Michelangela zasigurno najznačajnijeg predstavnika visoke renesanse.

Tako će 501. obljetnica Rafaelove smrti biti obilježena u Muzeju za umjetnost i obrt temom prisustva ovog velikog umjetnika iz Urbina, najznačajnijeg predstavnika umbrijske slikarske škole renesanse, čija su djela svrstana u vrhunske uzore umjetnosti.

Izložba, koja će sasvim sigurno ostati zapamćena kao jedna od uspješnica Muzeja za umjetnost i obrt, svojevrsni je svjedok razvoja utjecaja u umjetnosti kao i rođenja pravog „mita o božanskom slikaru“ čija su djela uzor mnoštvu njegovih učenika i sljedbenika.

Izložba se otvara 24. travnja i ostaje otvorena do 6. lipnja 2021.