NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: K.BUTKOVIĆ

Jeste li očistili svoje čizmice?


Jeste li očistili svoje čizmice? - Bilo je pitanje naših majki kad smo bili djeca, ali isto pitanje postavljaju i današnje mame uoči blagdana sv. Nikole.

U katoličkom svijetu, 6. prosinca, slavi se upravo taj svetac..

Djeca ga najčešće povezuju s darovima koje dobra djeca pronalaze u svojim čizmicama, a poznaju i Krampusa koji donosi šibe za zločestu djecu.

No, tko je zapravo bio Sveti Nikola i od kuda dolazi legenda o darivanju djece?

Sveti Nikola ranokršćanski je biskup iz 4. stoljeća, iz maloazijskoga grada Mira, današnjeg Demrea u Turskoj. Njegovi bogati roditelji umrli su dok je još bio mlad pa je rano ostao sam. Već od rane mladosti se odlikovao velikim čovjekoljubljem i mnogim milosrdnim djelima.

U svom životu uvijek se borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjemu, a vele da je prodao sav svoj imetak te novac podijelio siromasima. Činio je i čudesa. Poput Isusa smiruje uzburkano more i zato je zaštitnik mornara. Svojim blagoslovom ozdravlja dijete kojem je zapela riblja kost u grlu i od tada ga nazivaju zaštitnikom djece. Pomogao je siromašnom čovjeku da uda svoje kćeri ubacivši mu zlatnike kroz dimnjak. Od tad aga smatraju zaštitnikom siromaha. Sv. Nikola cijelog je života shvaćao da je jedini životni put čovjeka – ljubav prema Bogu i bližnjemu. S tom je ljubavi činio čudesa i zbog nje je proglašen svetim. Od sv. Nikole možemo naučiti kako se živi vjera i ljubav.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM