NAJNOVIJE 

  • KB

Izložbe na otvorenom


Potres koji se dogodio u ožujku prošle godine nanio je velika oštećenja Umjetničkom paviljonu Zagreb i tako privremeno onesposobio ustanovu za održavanje regularnog izložbenog programa.

Novonastale okolnosti rezultirale su kreativnom reakcijom izmještanja umjetničke produkcije u prostor ispred Paviljona te će se novi izložbeni program, naziva Umjetnost ispred Umjetničkog paviljona, tijekom godine održavati upravo u tom, vanjskom prostoru.

Umjetnički paviljon oduvijek je bio zamišljen kao mjesto interakcije i urbanog života – sada kada je i taj aspekt donekle onemogućen, vanjski prostor mogao bi nadoknaditi moment zajedništva.

Namjera je i nakon što Umjetnički paviljon bude obnovljen, nastaviti s održavanjem izložbi na otvorenome.

Govori se i o planu prelaska preko Zelenog vala i izložbe održavati po užem središtu Zagreba, a kada se gospodarske prilike u gradu i državi stabiliziraju, Ciklus priređivati bijenalno.

-Ambiciozan je to projekt, kako financijski tako i organizacijski, no sigurno bi dobrodošao i hrvatskoj metropoli i cijeloj državi, kažu u Paviljonu.

U četiri izložbe, tijekom ove godine, predstavit će se četiri hrvatska kipara čija će djela, svako na svoj osebujan način, animirati i oplemeniti eksterijer Umjetničkog paviljona.

Osim same pristupačnosti ovakvog načina izlaganja koji dovodi umjetnost u javni prostor, on ujedno i potiče na promišljanje o ulozi i potencijalu javne plastike, neovisno o njezinom nerijetko efemernom karakteru.

Prva izložba donosi instalaciju osječkog kipara srednje generacije, Tihomira Matijevića. Riječ je o radu pod nazivom Ordnung.

Izložba se otvara 8. ožujka i trajat će do 25. travnja.

Ciklus ovog načina prezentiranja umjetnika trajat će do kraja studenog.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM