NAJNOVIJE 

  • K. BUTKOVIĆ

Obilježen Svjetski dan romskog jezika


U prostoru Saveza Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara, u nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića i drugih visokih uzvanika, održana je središnja svečanost u povodu obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika. Gradonačelnik Bandić čestitao je Savezu te vijećima i predstavnicima romske nacionalne manjine na organizaciji obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika te na svemu što su napravili za očuvanje romskog jezika i pisma, kao temelja identiteta svakog naroda.

Uzvratili su mu zahvalama: Hvala vam za prekrasan park "5. studeni" i skulpturu u Savskoj, hvala vam za jednu od najljepih knjižnica u Europi i svijetu i na Romsko-hrvatskom riječniku. Hvala vam što smo zajedno inicirali i uspjeli otvoriti memorijalni centar u Uštici. Hvala vam i što ćemo sudjelovati i u budućem edukativnom centru. Svjetski dan romskog jezika obilježava se kao romski nacionalni praznik u organizaciji Saveza Roma Kali Sara već 11. godinu zaredom, u spomen na dan kad je 2008. objavljen prvi Romsko - hrvatski i Hrvatsko - romski rječnik autora Veljka Kajtazija.

Stručnjaci i uglednici tom su prigodom pokrenuli međunarodnu inicijativu da se baš u čast toga događaja datum 5. studenoga proglasi Svjetskim danom romskoga jezika što predstavlja veliki korak u očuvanju, razvoju i standardizaciji romskog jezika.

U studenom 2015. Opća skupština UNESCO-a prihvatila je inicijativu Republike Hrvatske te službeno proglasila 5. studeni kao Svjetski dan romskog jezika.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM