NAJNOVIJE 

  • KB/FACEBOOK "SAVICA ZA PARK"

Na Savici Park Marije Ružičke Strozzi


Građanske inicijative "Savica za park" i "1postozagrad" te Hrvatsko-češko društvo pozdravili su u utorak imenovanje središnje zelene površine na Trnjanskoj Savici Parkom Marije Ružičke Strozzi.

Imenovanje je potvrđeno na 37. sjednici Gradske skupštine čime je ta površina dobila status gradskog parka.

-Zagreb se tako konačno odužio ovoj velikoj umjetnici koja je svojim životom i radom ostavila dubok i neizbrisiv trag u njegovoj povijesti.

Marija Ružička Strozzi glumica je češkog podrijetla, a o kakvoj se umjetnici radi dovoljno govori činjenica da je njezin lik ovjekovječen na svečanom zastoru Vlahe Bukovca Hrvatski preporod, te da joj je još za života postavljena bista u Hrvatskom narodnom kazalištu, navodi se u priopćenju inicijative "Savica za park".

Postupak imenovanja pokrenula je sredinom 2019. godine grupa građana u suradnji s inicijativom Savica za park, Hrvatsko-češkim društvom i inicijativom 1postozagrad.

Time je reaktualiziran prijedlog Hrvatsko-češkog društva iz 2012. godine koji je iz proceduralnih razloga tada odbijen, ali je ime Marije Ružičke Strozzi uvršteno u fond imena iz kojeg se imenuju javne površine u Zagrebu.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM