NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: K.BUTKOVIĆ

Gradska groblja pred velikim izazovima


Potres je ostavio za sobom velike štete na kapitalnim objektima na grobljima, pogotovo na Mirogoju gdje su oštećene arkade i crkva Krista Kralja, kao i oko šest tisuća grobova, grobnica i nadgrobnih spomenika.

Što o tome kaže Patrik Šegota, direktor Gradskih groblja Zagreb:

-Sve je to pred Gradska groblja stavilo i dodatne zadaće na evidentiranju oštećenja i izradi planova za njihovo saniranje u idućim godinama.

Radi zaštite tih spomenika svjetske kulturne baštine obavljeni su konzervatorski radovi, provedeni izvidi statičara i konzervatora, kao i na grobovima koji su spomenici kulture pod zaštitom. Uz to započinjemo proces dogradnje mirogojskih arkada, prema izvornoj zamisli Hermanna Bolléa i projektu arhitekta Marijana Hržića.

Kod upravne zgrade Gradskih groblja uređeno je parkiralište za više od stotinu vozila, uključujući 17 mjesta za taksije i osobe s invalidnošću. Uz to je obavljen i cijeli niz hortikulturnih radova.

U krematoriju je pak u završnoj fazi ugradnja nove kremacijske peći, a uskoro slijedi i redoviti godišnji remont ostalih.

U tijeku je i gradnja dvaju polja, 35 i 35a, na kojima će u kolumbarijskim nišama biti mjesta za oko četiri tisuće urni. Završetak tog zahtjevnog zahvata očekuje se u lipnju.

Na Miroševcu je obnovljeno više od 5500 kvadrata asfaltnih površina, zamijenjeno je više od kilometar rubnjaka i stotinu metara dotrajalih kanalica. Razvedena je i nova vodovodna mreža na površini oko ulaza, a upravna zgrada i mrtvačnica dobile su priključak na plinsku mrežu.

Na Markovu polju je temeljito obnovljena mrtvačnica. Uz novi krov obnovljeno je i pročelje, a uređeni su i odarnica, koja je sad klimatizirana, te ispraćajni prostor.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM