NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: K.BUTKOVIĆ

Uskoro žičarom na Sljeme


Radovi na novoj zagrebačkoj žičari su u završnoj fazi te je u tijeku podešavanje i testiranje opreme, kao i završni radovi uređenja okoliša.

Sve bi trebalo biti gotovo sredinom studenoga, ove godine.

Nova žičara na Sljemenu bit će namijenjena javnom prijevozu putnika od polazne postaje u Dolju do vidikovca na Sljemenu čime će se rasteretiti postojeća prometna infrastruktura do Sljemena te dodatno povećati atraktivnost lokacije.

Žičara će prolaziti trasom stare, ali će imati više gondola (84) u koje će se moći smjestiti 10 putnika i vozit će brže (vožnja od početne stanice do vidikovca trajat će svega 16 minuta).

Žičara se sastoji od donje postaje, 2 niskonaponske transformatorske stanice, kutne građevine, međupostaje Brestovac, gornje postaje i same žičare s pripadajućim elektroenergetskim i telekomunikacijskim vodovima.

Visinska razlika između donje i gornje postaje iznosi 754 metra.

Za ovaj je projekt bilo potrebno ukloniti staru žičaru i sanirati stare postaje te iskrčiti dio šume, što su obavile Hrvatske šume d.o.o.

Tijekom trajanja ovoga projekta rekonstruirana je tramvajska pruga od Mihaljevca do Gračanskog Dolja, a u neposrednoj okolici žičare u tijeku je rekonstrukcija dijela Gračanske ceste s rotorom i parkiralištem.

Opširnije o projektu na službenim stranicama grada.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM