NAJNOVIJE 

  • agm4317

Slavka Pavić - dobri duh Zagreba

U Francuskom paviljonu zatvorena je izložba naše najveće živuće fotografkinje Slavke Pavić.

Njena Crno-bijela fotografija postala je klasika hrvatske fotografije iz koje se toliko toga može iščitati…postala je nezaobilazna predstavnica slavnog fotografskog doba druge polovice dvadesetog stoljeća.

Kolor-fotografijom Slavka Pavić nije se bavila sve dok nije prešla na digitalni fotoaparat 2006. godine.

U posljednje vrijeme bavi se portretiranjem kolega i raznih uzvanika koje zatekne na kulturnim događanjima kojima gotovo redovito prisustvuje.

Ne radi se o studijskim portretima, već o dokumentarnim zapisima, nekoj vrste fotografskog krokija, kojim ne teži digitalno-računalnoj savršenosti, niti dovršenosti koja je karakterizirala njezin crno-bijeli opus analogne fotografije. Naprotiv. To je igra poput stvaranja vlastitog dnevnika. Bilježi ljude kojima je okružena, u knjižnicama, galerijama, kazalištima, rjeđe na klupskom izletu ili događanjima druge vrste.

U toj je fotografskoj prisutnosti Slavka Pavić postala omiljena ikona grada, kako se to od milja kaže, postala je dobri duh Zagreba...

Slavka Pavić je rođena 1927. godine u Jajcu, u Bosni i Hercegovini. Djetinjstvo i mladost provela je u Daruvaru. Godine 1951. postala je članica Fotokluba Zagreb, a 1973. jedna je od osnivačica njegove Ženske sekcije.

Održala je dvadesetak samostalnih i sudjelovala u više od 300 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, te je pri tome osvojila više od 90 različitih nagrada i priznanja.

Radovi joj se nalaze u Zbirci hrvatske fotografije Fotokluba Zagreb, Muzeju za umjetnost i obrt, Muzeju grada Zagreba, Muzeju suvremene umjetnosti, Etnografskom muzeju u Zagrebu, te u različitim privatnim zbirkama.

Godine 2014. održana je retrospektivna izložba njenih radova u Muzeju grada Zagreba, a 2015. Branka Hlevnjak objavila je o njoj monografiju.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM