NAJNOVIJE 

  • KB

Kako osvijestiti problem mucanja


Pod pokroviteljstvom Gradonačelnika Grada Zagreba, u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo i u organizaciji Odsjeka za logopediju Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog logopedskog društva i Dječje bolnice Zagreb, ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o mucanju ostvarit će se na dan 22.10.2020. Kao i diljem svijeta, i u Hrvatskoj se obilježavanje odvija pod motom: Pustolovina riječi: otpornost i promjene.

Unatoč desetljećima istraživanja, ne postoji jedinstven odgovor na pitanje o uzroku mucanja, ali se mnogo zna o čimbenicima u području genetike, neurofiziologije, dječjeg razvoja i obiteljske dinamike koji doprinose nastanku mucanja.

Ono se najčešće javlja u predškolskoj dobi, te 5% sve djece prolazi kroz razdoblje mucanja u trajanju od najmanje šest mjeseci.

Do kasnog djetinjstva kod tri četvrtine djece mucanje će se povući, kod neke djece uz pravovremeno savjetovanje roditelja i odgojitelja (indirektna logopedska terpija) može doći do spontanog oporavka, a kod neke djece je potrebna direktna logopedska terapija. Kod 1% djece mucanje ostaje dugotrajni problem.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o mucanju ostvarit će se nizom aktivnosti, prigodnim osvjetljenjem Zagrebačkih fontana te online stručnim predavanjem.

Prigodno osvjetljavanje zagrebačkih fontana u tirkiznoj nijansi održat će se dan ranije, 21.10.2020.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM