NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: K. BUTKOVIĆ

Kravatu je dobio i ban Jelačić


Ususret danu kravate 18. listopada, u Zagrebu su Mirka Jozić, pročelnica GU za gospodarstvo i Željko Matejčić, zapovjednik počasne Satnije Kravat Pukovnije, zavezali crvenu kraavatu oko vrata banu Josipu Jelačiću. Kravate će ovih dana dobiti i mnogi drugi spomenici.

Mnogi smatraju da Dan kravate nije samo jedan dan, niti se svodi samo na kravatu. Objašnjenje značaja kravate i njezinih pojavnosti u modernoj kulturi zapleteno je poput čvora u njezinu središtu.

Kravata, naime, nije samo ukras: ona je slavlje dostojanstva osobe, elegancije koja se u svakidašnjici očituje izvorom toga naizgled jednostavna modnoga dodatka.

Kravata sadrži vlastitu prapovijest, podsjećajući na Tridesetogodišnji rat, tijekom kojega su je hrvatski vojnici po prvi puta izveli na svjetsku pozornicu, gdje je zadobila povijesnu afirmaciju Luja XIV., koji ju je pretvorio u najveći modni uspjeh 17. stoljeća.

Njegujući tu tradiciju već desetljećima, Academia Cravatica ustanova je koja je inicirala obilježavanje Dana kravate 18. listopada, što je Hrvatski sabor 2009. jednoglasno prihvatio. Academia Cravatica stoji iza brojnih inicijativa vezanih uz kravatu – od njezina vezivanja oko „vrâta“ pulske Arene 2003. godine, pa do promoviranja Dana kravate i u stranim zemljama, gdje je se iz godine u godinu slavi, kako u europskim, tako i u svjetskim razmjerima, upravo na Dan kravate.

Dan kravate poziva na univerzalnost, zajedništvo i povezivanje.

Pronesimo, zato – osim kravate – svijetom i vrijednosti koje su u kravatu utkane.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM