NAJNOVIJE 

  • K. BUTKOVIĆ

Mjesec ružičaste vrpce


Započeo je listopad, mjesec tradicionalno posvećen borbi protiv raka dojke, poznat i kao ružičasti mjesec.

Proteklog vikenda održala su se dva događaja različitog karaktera, ali s istim ciljem – kako bi promovirali važnost prevencije i mogućnosti ranog otkrivanja, kao i potrebu da se na vrijeme počnemo brinuti o svom zdravlju.

Oba događaja održala su se u organizaciji udruge Europa Donna Hrvatska, koja više od 20 godina aktivno djeluje na podizanju svijesti i edukaciji o (posebice ženskom) zdravlju.

Tako je u subotu obilježen „Dan ružičaste vrpce“, koji ima za cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, budući da se više od 90 posto oboljelih žena može izliječiti ako je bolest otkrivena u početnom stadiju. On se uvijek održava prve subote u jutarnjim satima, a tradicionalno je započinjao okupljanjem ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, odakle bi krenula povorka podrške, zajedništva i sjećanja na sve osobe koje su izgubile bitku s bolešću

Među prisutnima bila su i neka poznata lica iz hrvatskog javnog života, poput Ive Radić, Ane Rucner, Josipe Pavičić, Roberta Zubera, koji su nosili ružičaste maske.

Dan poslije, u najljepšem zagrebačkom parku Maksimir, odvijala se manifestacija pod nazivom „Biram zdravlje“, uz potporu tvrtke Medial, s namjerom da na zanimljiv i interaktivan način pokaže koji su to faktori koji utječu na zdravlje, s obzirom da je odabir zdravih stilova života važan preduvjet za očuvanje zdravlja i rano otkrivanje bolesti koje spašava živote.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM