NAJNOVIJE 

  • KB

Kamen spoticanja - da se ne zaboravi


U Gundulićevoj ulici u Zagrebu postavljen je Kamen spoticanja, mjedeni natpis s imenom i prezimenom Lee Deutsch, hrvatske Židovke i dječje kazališne zvijezde ubijene 1943. na putu u Auscwitz.

Na pločici piše: “Ovdje je živjela Lea Deutsch, rođena 1927, ubijena 1943. Zatvor Savska cesta, Zapadni kolodvor. Umrla svibanj 1943. u transportu.”

To je prvi Kamen spoticanja u Zagrebu, a sličnih će pločica uskoro biti postavljeno još devetnaest, kako bi prolaznike podsjećale na ljude koji su živjeli u okolnim kućama, iz kojih su ih nacistički i ustaški režim odveli u smrt.

Nakon spomena pred kućom Lee Deutsch u Gundulićevoj, Kamen spoticanja će u Amruševoj 8 dobiti Miroslav Šalom Freiberger, tadašnji zagrebački nadrabin, koji je spasio mnoge pripadnike svoje zajednice, a u Auschwitzu je ubijen odmah po iskrcavanju iz vlaka jer se pobunio protiv brutalnosti nacista.Zagrebačke Kamenove spoticanja postavljaju Centar za promicanje tolerancije i očuvanja sjećanja na holokaust u suradnji sa Židovskom vjerskom zajednicom Bet Israel iz Zagreba i zakladom Stiftung – Spuren, koju je osnovao Demnig.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM