NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: KATARINA BUTKOVIĆ

Za 3000 kuna uspinjača je vaša na jedan dan


Iz Zagrebačkog električnog tramvaja, kao i svake jeseni, stigla je obavijest da zbog redovitog servisa zagrebačka uspinjača neće prometovati u ponedjeljak, 28. rujna od 6 do 14 sati.

Za putovanje do Gornjeg grada, građani i posjetitelji Zagreba mogu koristiti autobusne linije 105 (Kaptol – Britanski trg) i 150 (Tuškanac garaža – Gornji Grad – Trg bana Josipa Jelačića).

Svaki redoviti servis uspinjače prilka je da nešto kažemo o tom najstarijem i najsigurnijem prijevoznom sredstvu u Zagrebu i najkraćoj uspinjači na svijetu.

Nadamo se da ćemo vam otkriri i nešto što niste znali o ovoj vremešnoj dami koja će 8. listopada imati točno 130 godina. Naime, na taj dan 1890. godine, službeno je puštena u pogon, a zbog papirnatih peripetija započela redovni rad tri godine kasnije.

Ono što većina Zagrepčana zna da je njena staza duga 66 metara koju prijeđe za 64 sekunde. Ima 28 mjesta, 16 sjedećih i 12 stojećih.

Evo još zanimljivosti:

Uspinjača je od početka rada do 1929. godine imala odjeljke prvog i drugog razreda. Prvi je bio na krajevima kabine (od kuda je bio dobar pogled), a drugi u sredini. Cijena vožnje za prvi razred je naravno bila skuplja.

Uz mnoge predsjednike, zastupnike Sabora, gradonačelnike, nadbiskupe i velikaše, uspinjača je 2016. godine prevezla i engleskog princa Charlesa i vojvotkinju Camillu.

Na dan službenog početka gradnje uspinjače, u Parizu je za posjetitelje otvoren Eiffelov toranj.

Prema glasanju čitatelja u jednom poznatom svjetskom turističkom časopisu 2014. godine, zagrebačka uspinjača je proglašena drugom najboljom uspinjačom u Europi iza lisabonske Ascensor da Bica.

Uz pozitivnu odluku nadležne službe ZET-a, uspinjaču možete iznajmiti za 3.000 kn na jedan dan.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM