NAJNOVIJE 

  • KB

Novi rubovi grada


U Zagrebu bi uskoro trebala početi gradnja čak četiri nova planska naselja na rubovima grada. Odluke o izmjeni i izradi izmjene i dopune četiri urbanistička plana uređenja već su prihvaćene na posljednjoj sjednici Gradske skupštine i sada se samo čeka početak radova.

Nova će naselja niknuti na području sadašnjih šikara, u Odri, Brezovici, Starom Brestju u Sesvetama i Volovčici. Investitori koji su pokrenuli inicijative uglavnom već imaju ta zemljišta u svom vlasništvu. Ovi bi kvartovi sadržavali sve sadržaje potrebne za život, uključujući vrtić i školu. Ukupna planirana površina izgradnje iznosi više od milijun kvadrata.

U planu za Odru piše kako se radi o stambenim zgradama koje su slobodnostojeće, poluotvorene i zgrade u nizu, ne više od dva kata, a u istoj će razini biti i vrtić s jaslicama te sportska dvorana.

Samo deset kilometara dalje, u Brezovici, u sličan projekt uložit će Campus Invest, tvrtka osnovana u Luksemburgu koja je pak pokrenula novu tvrtku u Hrvatskoj.

Za zemljište od 119.000 kvadrata, smješteno sjeveroistočno od Ulice grada Gospića, planira se, pak, transformacija postojeće industrijske zone u “prostor mješovite namjene visokoga urbanog standarda”.

Izmjenu tog plana inicirala je Nivogradnja, a jedan privatni vlasnik zatražio je izmjenu u Starom Brestju.

Prostor je dio pretežito neizgrađenog područja sjeverno od Gornje Dubrave i Sesveta koje je planirano za daljnji razvoj tih naselja, a njegova je posebnost, ističe se, dobra mogućnost prometnog povezivanja, s obzirom na to da se nalazi na koridoru buduće produljene Branimirove.

Uz osam višestambenih građevina visokih do tri kata, predviđaju se ondje sportska i dječja igrališta, javni park, pješačke i biciklističke staze.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM