NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: K. BUTKOVIĆ

Zagrebu treba naša ljubav

zložba “Zagreb-grad koji treba našu ljubav”, otvorena na Europskom trgu, vraća nas u dane kada nas je osim korone i hladnog vremena, pogodio i snažan potres, rušeći naš Gornji i Donji grad, našu svetinju, povijest stvaranu stoljećima.

Na izložbi su odabrani radovi petnaest fotoreportera Cropixa, a žiri koji je birao najbolje nije imao lak zadatak, jer dobrih fotografija i autora bilo je puno više.

Cropixovi fotoreporteri snimali su u najtežim uvjetima, u opasnosti od rušenja građevina, od korone, ponekad u gotovo apokaliptičnim prizorima koje su uspjeli dočarati.

Njihova imena treba zapamtiti: To su Ronald Goršić, Bruno Konjević, Boris Kovačev, Tomislav Krišto, Neja Markičević, Goran Mehkek, Ranko Šuvar, Damjan Tadić, Marko Todorov i Darko Tomaš.

Fotografije su tematski podijeljene u šest poglavlja, to su “Šok”, “Krhotine”, “Baština”, “Katedrala”, “Hvala vam” i “Glavu gore.”

Gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić i premijer Plenkovič, prilikom otvorenja izložbe obećali su, pred brojnim uzvanicima, da je obnova Zagreba njihov zajednički zadatak i da je Zakon o obnovi temeljito pripremljen.

Uz fotografije, prikazan je i film Borisa Orešića “Ukradeno proljeće”, prvi dokumentarac o potresu.

Sugovornika je u filmu mnoštvo, od seizmologa Marijana Heraka, preko povjesničara umjetnosti Dragana Damjanovića, do mnogih ljudi koji su stradali u potresu.