NAJNOVIJE 

  • KB/All Media

Je li umjetnost sumnja?

U novom izložbenom prostoru LEXART Skladište, nakon otvorenja izložbe i prostora Lexart u lipnju ove godine, otvara se drugi dio izložbe Umjetnost je sumnja autorice Snježane Ban.

Prostor sa svojom novom namjenom jedinstven je po tome da je riječ o nekadašnjem skladištu knjiga Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža.

Knjige unutar prostora postaju arhitekura i sastavni dio prostorne koncepcije i cjelokupnog umjetničkog događaja.

Autorica Snježana Ban posvetila je nekoliko godina svestranih i minucioznih istraživanja predstavljajući fenomen sumnje kao kreativan potencijal u suvremenom slikarstvu - umjetnosti.

Ona kaže: Za razliku od uobičajenog jednokratnog izlaganja, fenomen sumnje u umjetnosti na izložbi se predstavlja kroz tri uzastopna različita ali jednako važna i jednako vrijedna postava, u kojima će se izmjenjivati radovi odabranih autora. Postavom je upravo izložba poput sumnje dio živog kreativnog procesa u kojemu se na vrlo zoran način ukazuje na odnose umjetnosti i stvarnosti u njenim pluralnim dimenzijama s ciljem da se iznova postave suštinska pitanja o specifičnim funkcijama umjetnosti.

Intrigantna i idealna tema u aktualnom trenutku, kada se sve dovodi u sumnju.

Nije li ovo trenutak koji nas gotovo obvezuje da neminovno, poput stroga sudca, preispitujemo i sebe same, i život i stvaralački poticaj i njegov opći smisao?