NAJNOVIJE 

  • KB

Nova beba u ZOO vrtu


Zoološki vrt grada Zagreb dobio je još jedno mladunče, malog klokana.

- Svako nas novo mladunče veseli, no kada neki par životinja u Zoološkom vrtu uspijeva podići više generacija mladunaca, riječ je o velikom uspjehu za sve koji se o njima brinu. Naši močvarni valabiji svoju nastambu dijele s crvenovratim valabijima i emuima te zajedno s njima predstavljaju veličanstvenu faunu daleke Australije. Važno nam je da naši posjetitelji nakon oduševljenja njima osjete i potrebu svojim načinom života doprinijeti očuvanju svih životinjskih vrsta s kojima dijelimo planet, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Močvarni valabiji u prirodi nastanjuje šume, močvare i druge predjele istočne obale Australije bogate vegetacijom. Vole život u sjeni drveća i grmlja na podlozi bogatoj mladim stabalcima, travom, papratima i drugim niskim raslinjem.

Na jelovniku im je osamdesetak vrsta biljaka – od lišća i sjemenki do gljiva i algi. U zoološkim vrtovima originalnu australsku hranu uspješno im zamjenjuju brst, trava i povrće.

Močvarni valabi tobolčar je visine oko 70 centimetara te težine između 15 i 20 kilograma. Krzno mu je većinski tamno smeđe boje, a mnogi močvarni valabiji na obrazima imaju žućkaste crte.

Taj mali klokan spolnu zrelost doseže u dobi između 15 i 18 mjeseci, a mladunac je pri dolasku na svijet velik jedan centimetar. Takav ulazi u tobolac majke, gdje provodi idućih devet mjeseci.

Zanimljiva je činjenica da se močvarni valabiji pare tijekom cijele godine te da ženki najčešće dok se jedan mladunac razvija u tobolcu, novi plod raste u maternici.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM