NAJNOVIJE 

  • KB/HRT

Obilazak gradskih podvožnjaka


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i direktor Vodoopskrbe i odvodnje d.o.o. Marin Galijot provjerili su stanje gradskih podvožnjaka, s obzirom na najavu novih obilnijih padalina, priopćili su iz Zagrebačkog holdinga.

Galijot je rekao da je u Zagrebu 34 podvožnjaka ili pothodnika, a kao najniže točke u cestovnom i pješačkom prometu opskrbljeni su crpnim postrojenjima koje djelatnici Vodoopskrbe i odvodnje u okviru redovitih aktivnosti obilaze dva puta tjedno, te povjeravaju ispravnost napona struje na crpnim postrojenjima i rad crpki.

U podvožnjacima i pothodnicima nije problem sanitarne odnosno fekalne odvodnje, jer je Zagreb zamišljen kao mješoviti sustav javne odvodnje, nego problem nastaje kod ekstremnih oborina, kada sadašnji sustav nije u stanju prihvatiti veću količinu oborinske odvodnje.

U normalnim režimima za koje su projektirani, ne dolazi do plavljenja, a ukoliko i dođe, pumpa se uključuje pušta van oborinsku vodu, kazao je Galiot.

Prilikom obilaska podvožnjaka direktor Vodoopskrbe i odvodnje izvijestio je i o trenutnim aktivnostima i planovima. U Miramarskoj je istaknuo da je sustav oborinske odvodnje za zaštitu od plavljenja tamošnjeg podvožnjaka opremljen crpnim stanicama koje se nalaze u istočnom bloku upornjaka, odnosno ispod same pruge, i u vrijeme padavina, kad voda završava u najnižoj točci, pumpe podignu vodu u javni sustav odvodnje.

Najbitniji pomak, dodao je, ostvaren je u istočnom dijelu Zagreba, gdje je izgrađen kolektor Čulinečka, na koji je spojen kolektor Dubrava i odvojen je kolektor Trnava kao vršno opterećenje koje je uslijed velikih oborina plavilo gotovo čitavu Trnavu koja se nalazi u depresij

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM