NAJNOVIJE 

  • KB

Iz studentskog u dom za starije ili hostel


Jedan od gorućih problema u gradu svakako je onaj trenutnih stanovnika

U Studentskom domu u Cvjetno naselje trenutno se nalazi više od 300 osoba čiji su domovi u potresu dobili crvene, ali i žute naljepnice. Njihova je sudbina do sada bila nepoznata.

Najveći je problem za stanovnike Cvjetnog da zbog svog statusa nemaju pravo tražiti gradske stanove, niti državno subvencioniranje najma koje je raspisala Vlada još u svibnju. Većina njih ima status zaštićenih najmoprimca, a od ukupne brojke građana koji su nakon potresa pronašli utočište u Cvjetnom, samo ih je 83 dobilo riješenje za subvencioniranje najamnine.

Zahtjev je odbijen za čak 101 građana, 103 ih uopće nije podnijelo zahtjev, 37 ih je podnijelo nepotpun zahtjev, dok je jedan građanin svoj zahtjev povukao.

Do sada se činilo da je problem njihovog smještaja nakon zadanog roka zanemaren i od Grada i od Države, ali kako im je počelo gorjeti pod petama, tako su se prošlog tjedna intenzivirali pregovori između ove dvije strane.

Kao jedno od mogućih rješenja nameće se novi javni poziv za subvencioniranje najma koji bi prilagodio kriterije ljudima čiji su zahtjevi prije bili odbijeni.

Prijedlog je to zagrebačkog gradonačelnika koji nudi aktivno uključivanje u raspisivanje novog javnog poziva zbog čega su i inicirani sastanci s ministrom Darkom Horvatom, objasnila je zamjenica gradonačelnika Olivera Majić.

Osim toga, Majić je progovorila o alternativnoj ideji koja se nameće nakon što se pogleda demografska struktura građana koji su ostali u Cvjetnom.

Naime, 61 posto njih čine samci a većina ih je i starije životne dobi.

Zbog toga razmatraju opciju da im ponude mjesta u nekom od zagrebačkih domova za starije i nemoćne, dok čekaju da im se sanira dom. Takvu je mogućnost prihvatilo već 10 građana.

Pričalo se još i o plaćanju hostelskog smještaja kakav je već osiguran za građane čiji su domovi stradali u nedavnim poplavama.