NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: KB

U Plavom cekeru najbolji proizvodi

Grad Zagreb je ove godine dodijelio oznake Plavi ceker za 23 obiteljska poljoprivredna gospodasrstva ( OPG) diljem Hrvatske.

Njihovi su sokovi, sirevi, medovi, pršuti i ostala tradicijska hrana među najkvalitetnijima u državi, a razlog te kvalitete proizvodnje je u domaćoj radinosti i korištenju samo najkvalitetnijih namirnica.

Usto, da je ta hrana zaista na najvišoj razini, provjerili su Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i Prehrambeno-biotehnološki fakultet.

U sklopu manifestacije Ljeto na Štrosu, predstavili su se nedavno i javnosti, koja je njihove proizvode mogla i isprobati.

- Moja vina od kupina već godinama osvajaju medalje na izložbama, a vjerujem da je to zato jer uzgajam dobru kupinu, kaže Ivan Kefeček, jedan od OPG-ovaca koji su osvojili ovu oznaku.

Od drugih prehrambenih proizvoda koji su dobili ovu oznaku tu su i suha voća, ulja, pa čak i fileti inćuna.

- Iako je priča o Plavom cekeru zagrebačka, ona je prije svega hrvatska. To je razlog zašto je oznaka dodijeljena gospodarstvima iz cijele zemlje – objašnjava gastronomad Rene Bakalović, koji je ove gospodarstvenike predstavio, a pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu Dejan Jaić, objasnio je da se oznaka dodjeljuje samo najboljim OPG-ovima, koji su prošli kroz rigozornu provjeru kvalitete.

- Stoga možemo biti sigurni da kad netko kupi proizvod sa ovom oznakom, da je kupio najkvalitetniji mogući – kazao je Jaić, najavivši pri tom da će uskoro biti objavljen i drugi javni poziv kojim se hrvatski OPG-ovci mogu prijaviti da bi i sami mogli dobiti ovu oznaku.

Pomoćnik pročelnika Emil Tuk dodao je da će OPG-ovi s Plavim cekerom na Dolcu imati rezerviran prostor za prodaju svojih proizvoda.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM