NAJNOVIJE 

  • KB

Zagreb dobio striparnicu

Sve ljubitelje stripa razveselila je vijest da je Zagreb dobio striparnicu Torpedo, u Prolazu sestara Baković.

Dugogodišnji ravnatelj festivala Crtani romani šou, Slaven Gorički se nada da će ona postati mjesto susreta starih, ali i nekih novih ljubitelja stripa.

-Cilj nam je biti poput torpeda, popularizirati strip te ga učiniti vidljivijim novijim generacijama.

Marvelove Avengerse u hrvatskim kinima je pogledalo 70.000 ljudi. Volio bih da njih barem 50 posto posegne za istoimenim stripom - govori nam Gorički koji smatra da nas je kriza koju je izazvao koronavirus potakla da ponovno otkrijemo ljubav prema umjetnosti.

-Strip je umjetnost koja spaja slikarstvo s književnošću i kao takva idelana je za mlade naraštaje koji tek otrkivaju svoje talente. Stoga nam je namjera, dakako, kada epidemiološka situacija to dozvoli, pokrenuti radionice crtanja stripa te scenaristike, kao i predavanja o devetoj umjetnosti - dodaje ravnatelj najvećeg strip festivala u ovom dijelu Europe.

Crtani romani šou već 23. godinu okuplja najveća imena devete umjetnosti, a među ostalima na njemu su gostovali Enrique Romero, autor kultne Modesty Blaize, Stan Sakai, Milo Monara, David Lloyd, crtač V for Vendette, aktualni glavni Marvela C. B. Cebulski i brojni drugi.

Neizostavni gosti festivala su i hrvatski crtači koji već više od dva desetljeća stvaraju najveće Marvelove i DC-eve ucpješice; Esad Ribić, Dalibor Talajić, Goran Sudžuka, Igor Kordej i drugi.