NAJNOVIJE 

  • KB

Uskoro javna rasprava o Trgu Narodne zaštite

Studio Artless i Centar za kulturu Novi Zagreb pozivaju zainteresirane građanke i građane na raspravu u sklopu projekta Nevidljivi grad i mitski narativi Studija Artless vezanog uz urbanističku problematiku Trga Narodne zaštite i naselja Remetinečki gaj u sklopu projekta SuKultura.

Razgovarat će se o povijesti i sadašnjosti Trga Narodne zaštite u Remetinečkom gaju na kojem je 1955. sagrađena zgrada općine Remetinec. Bila je to prva zgrada u naselju i jedna od prvih javnih zgrada u Novom Zagrebu. Danas je u njoj smještena VI. Policijska postaja kojoj gravitiraju stanovnici čitavog Novog Zagreba. Na trgu je i zgrada Centra za kulturu Novi Zagreb, dugo godina jedina institucija kulture južno od Save.

Izvorno urbanističko rješenje trga, kojega je autor Branko Berc, uvelike je devastirano pretvaranjem većeg dijela trga u parkiralište i odlagalište zaplijenjenih vozila te zatrpavanjem nekadašnje fontane.

-Umjetničkim projektom Nevidljivi grad I mitski narativi prisjetit ćemo se nastanka najstarijega trga preko Save, u kontekstu kojega želimo reflektirati izgubljene urbanističke i socijalne vrijednosti, istražiti iskustva svakodnevnog življenja njihovih stanovnika danas te pokrenuti raspravu o adekvatnijem korištenju trga i zgrade policijske postaje sa svrhom unaprijeđenja kvalitete života u naselju Remetinečki gaj, kažu organizatori. Javna će se rasprava održati u četvrtak 16.7.2020. u 18.30 sati, u dvorani podruma CKNZG, Trg Narodne zaštite 2, Remetinečki gaj.