NAJNOVIJE 

  • KB/FB

Od subote Šetnja s Kolumbinama

Projekt “Šetnja s Kolumbinama” je interaktivni razgled Donjeg i Gornjeg dijela grada Zagreba pješice u vidu predstave u pokretu s elementima Commedie dell’arte i elementima kazališnog klauna autorice Irene Matas (turističke djelatnice i izvaninstitucionalno školovane glumice i pjevačice) koju izvode glumice s profesionalnim iskustvom u kazališnim, tv i filmskim produkcijama.

Projekt je od svog samog početka, koji datira od premijere 08.07.2018. godine, potpomognut od strane TZGZ te je izvedbenog, interaktivnog, turističkog, edukativnog i kostimiranog karaktera.

Temeljen je autorskim tekstom ispremiješanim istovremeno hrvatskom povijesnom, kulturnom i umjetničkom baštinom iz područja književnosti (Matoš, Ujević, Držić, Krleža, Zagorka, Preradović itd), kazališta (Glembajevi-Krleža, Dundo Maroje-Držić,Gosp.Svinjarević-Moliere na kajkavskom itd), glazbe (Ja ljubim, Moja je ženica, Marijana) i filma (Tko pjeva zlo ne misli). Protkan je povijesnim činjenicama kao i legendama dobrim dijelom vezanim uz znamenite lokacije kroz koje prolazi.

Predstava k tome obiluje standardnim hrvatskim jezikom, dijalektalnim hrvatskim, raznim narječjima, izrekama te tuđicama povijesno saživljenim na hrvatskim prostorima (germanizmi, talijanizmi, turcizmi, mađarizmi) kao i nekim mrtvim i živim jezicima (latinski, engleski,njemački, turski,talijanski). Ovaj jedinstveni i originalni razgled grada Zagreba u vidu interaktivne predstave u pokretu u sebi nosi i elemente expressive art terapije.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM