NAJNOVIJE 

  • KB

Zagreb za Teslu


U povodu 164. obljetnice rođenja nacionalnog velikana i genija Nikole Tesle te 7. dana Nikole Tesle – dana znanosti, tehnologije i inovacija, udruga Nikola Tesla – genij za budućnost od 9. do 11. srpnja 2020. u Zagrebu organizira trodnevnu manifestaciju Tesla & friends. Sva događanja, osim svečanog programa u Hotelu Esplanade (ulaz uz pozivnicu) otvorena su i besplatna za građane. Ovogodišnje 11. izdanje manifestacije započet će okruglim stolom pod nazivom „Inovacije – od ideje do realizacije“ u Tehničkom muzeju Nikola Tesla na kojem će sudjelovati dobitnici godišnje nagrade Nikola Tesla – genij za budućnost, mladi inovativci Jan Pršle, Marjana Mišić, Nives Knezović i Tino Herljević.

Nakon okruglog stola bit će otvorena izložba „30 genija“ kojom će biti predstavljeni inovativni projekti dobitnika godišnje nagrade Nikola Tesla – genij za budućnost u proteklih deset godina.

U večernjim satima, fontane na Sveučilišnoj livadi u Zagrebu zasvijetlit će u liku Nikole Tesle.

Na dan Teslinog rođenja, 10. srpnja u 10 sati počet će prigodni program polaganja cvijeća na spomenik Nikole Tesle u Zagrebu.

U umjetničkom dijelu programa nastupit će mladi glazbenik Lav Novosel izvedbom pjesama „Imagine“ i „O jednoj mladosti“ te Nikolina Prkačin i Zvonko Novosel koji će izvesti recitale „„Iz Goetheovog Fausta“ i „Sjećanje Meštrovića na Teslu“.

Zanimljiv program završit će performansom „Tesline golubice“.

U večernjim satima u Hotelu Esplanade u Zagrebu održat će se tradicionalno svečano obilježavanje godišnjice Teslinog rođenja uz glazbene nastupe Sandre Bagarić, Lane Lucije Horvatić i Darka Domitrovića. U okviru programa u Esplanadi, planirana je i svečana dodjela godišnje nagrade Nikola Tesla – genij za budućnost te panel rasprava „Teslini izumi i patenti – temelj gospodarstva 21. stoljeća“.

U organizaciji Grada Zagreba u 21 sat u okviru programa Ljeto na Bundeku Zagrebačka filharmonija održat će koncert Tesli u čast.

Panel rasprava u Esplanadi kratki je uvod u konferenciju „Tesla u Zagrebu“ koja će se na istu temu održati u subotu 11. srpnja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla od 10 do 16 sati.