NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: KB

Zagrebačka groblja - velika gradilišta


Potres je iza sebe ostavio veliku štetu na zagrebačkim grobljima.

Stradalo oko 6000 grobova i spomenika, a uz to još treba dodati i štetu na arkadama te objektima Gradskih groblja koji su isto tako bili oštećeni u podrhtavanju tla. Mirogoj je postao veliko gradilište.

No velik dio radova započeo je i puno prije potresa. Od studenog, prošle godine, u tijeku su radovi na proširenju krematorija i Gaja urni polja 35 i 35 A i planiraju se završiti do lipnja 2021. godine, nakon čega će se stvoriti dodatan prostor za 3424 urne na kolumbarijskim nišama, dok će se na kazetama proširiti prostor za još 536 urni.

U tijeku su i radovi na proširenju parkinga na Mirogoju gdje će se dobiti dodatnih 130 parkirnih mjesta.

Velika preobrazba očekuje se i na Markovom polju. U tijeku su radovi na saniranju štete od potresa te sanacija centralnog objekta, ispraćajne dvorane, krovišta itd.

Uređuje se okoliš oko spomenika palim braniteljima Domovinskog rata te oko centralnog križa

Sveobuhvatni radovi su i na groblju Kašina gdje je bio epicentar potresa, gdje se rade kompletne rekonstrukcije prostora.

Uređena su i dva spomen-obilježja unutar Gradskih groblja.

Riječ je o spomeniku dr. Ante Starčeviću i spomeniku palim borcima NOB-a na groblju Šestine, gdje su, uz uređenje spomenika i hortikulturnih površina, postavljena i dva jarbola sa zastavama Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM