NAJNOVIJE 

  • KB/PPMEDVEDNICA

Šišmiši - ugroženi sisavci


Svi znamo kako u Hrvatskoj postoje ugrožene životinjske vrste, ali malo je ljudi upoznato da takve postoje i u našoj metropoli, i to – sisavci.

U Udruzi Eko Zagreb saznajemo da su na području Zagreba najviše ugroženi šišmiši i to per vrsta: Miniopterus schreibersi, Myotis capaccinii, Plecotus austriacus, Rhinolophus eurya/e, Myotis bechsteini.

Njihova značajna staništa su područje Medvednice (Vetrnica), Bizečka pećina te stari napušteni rudnici, tavani i krovišta starih zgrada i slično.

Šišmiši su vrlo važna skupina sisavaca koja s više od 1300 vrsta čini oko četvrtine ukupnog broja sisavaca na svijetu.

Iznimno su važan dio svjetskih ekosustava – bitna su karika u prirodnom obnavljanju tropskih šuma, oprašivanju čitavog niza biljaka koje cvatu noću, kontroliraju brojnost noću aktivnih kukaca, te tako predstavljaju indikator zdravlja okoliša. Jedna su od najviše proganjanih i najmanje proučenih skupina životinja.

Hrane se u šumama, iznad livada, travnjaka i pašnjaka, iznad vode, oko svjetiljki, što ovisi o sklonosti pojedine vrste.

Šišmiše ugrožavaju gubitak skloništa i gubitak lovnog staništa. Iznimno dugo žive, imaju samo jedno mlado godišnje, a postotak smrtnosti novorođenih iznosi i više od 50 posto, pa se stoga populacije pojedinih vrsta vrlo teško oporavljaju.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM