NAJNOVIJE 

  • KB/Wikipedia

Obnovit će se Savski most


Savski most bi za dvije godine mogao zasjati u novom ruhu. Naime, Grad je raspisao natječaj za njegovu temeljitu obnovu.

-Tijekom prošle godine izradili smo projektno-tehničku dokumentaciju izvanrednog održavanja, i to u skladu s time da je most upisan u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Bilo je potrebno izraditi i dodatne kontrole mehaničke otpornosti i stabilnosti, odnosno reviziju glavnog građevinskog projekta konstrukcije, kaže Dinko Bilić, pročelnik Ureda za izgradnju grada i promet.

Drugim riječima, kako piše u natječajnoj dokumentaciji, most će “ogoliti” do čeličnog dijela konstrukcije koji će tada biti saniran tako da će zamijeniti hrđave dijelove.

Pješački most koji spaja okretište tramvaja i autobusa s Kajzericom već dugo vapi za obnovom, a ovo će biti prvi put da se renovira čelična konstrukcija otkako je podignut između 1932. i 1934. godine, i to na temeljima onog sagrađenog krajem 19. stoljeća.

Gradska uprava sanirala ga je, doduše, 2017. godine, kada su “nabacili” novi sloj asfalta, postavili klupe i žardinijere s cvijećem te iscrtali biciklističku stazu. No to “šminkanje” očito nije bilo dovoljno.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM