NAJNOVIJE 

  • Tekst: K. BUTKOVIĆ, Foto: N. KADIĆ

Postoji li "meko" okidanje?

U sklopu međunarodnog projekta “Arhiv umjetnica na mreži” u Galeriji Spot, u Čanićevoj 6, otvorena je izložba pod nazivom “Meko” okidanje ? ( Upoznajmo povijest svjetske fotografije u Hrvatskoj).

Gledajući izložbu nameće nam se pitanje jesu li Slavka Pavić, Erika Šmider, Danijela Lušin, Ivančica Privora-Kurtela i Jadranka Fatur uistinu “mekano” okidale ili iza objektiva ne postoje rodne razlike.

Izložba ukazuje na teme kojima su se bavile, stjecanje znanja i upoznavanje sa zbivanjima unutar foto kluba, što su o ženama s kamerama govorili drugi i postoji li uopće “ženski pogled” u fotografiji.

Kustosica izložbe Sandra Križić Roban govori nam da su žene na prostorima regije vrlo kasno ušle u svijet fotografije i ne bez prepreka. Tema ženske fotografije počela se razmatrati tek nakon Drugog svjetskog rata, a i tada sporadično i nesustavno.

Cilj ovog projekta je uključiti djela umjetnica u javni diskurs o vizualnim umjetnostima, kako bi se izbjegla daljnja diskriminacija autorica, većinom eliminiranih iz europske povijesti umjetnosti.

Izložba je otvorena do 4. rujna.