NAJNOVIJE 

  • KB/ Arhiva

Svjetski dan glazbe na Prisavlju


Manifestacija Glazba i grad kojom su ansambli Hrvatske radiotelevizije na Trgu kralja Tomislava proslavljali Svjetski dan glazbe i pozdravljali početak ljeta, ove se godine seli na otvoreni prostor s južne strane zgrade HRT-a na Prisavlju.

Razlog seljenja manifestacija su epidemiološke mjere uslijed Covid-19 epidemije.

Tri koncerta ansambala HRT-a tek su uvod u brojna događanja na pozornici sa »sunčane strane Prisavlja«.

Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija otvorit će manifestaciju u petak, 19. lipnja, izborom plesnih skladbi iz pera glasovitih skladatelja klasične glazbe.

Na repertoaru su izvedbe od opernih remek-djela Gioachina Rossinija, Jean-Philippea Rameaua, Aleksandra Borodina i Georgea Gershwina preko španjolskim koloritom nadahnutih plesova Pabla de Sarasatea, Georgesa Bizeta, Manuela de Falle i Isaaca Albéniza.

Posjetitelji će moći uživati u glasovitoj drugoj Jazz suiti Dmitrija Šostakoviča i zaključka u veličanstvenom Simfonijskom kolu našega Jakova Gotovca.

Dan poslije, u subotu, 20. lipnja, Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem svojega umjetničkog voditelja Mirona Hausera udružuje se s Massimom kako bi izveli svevremenske uspješnice iz repertoara Franka Sinatre.

Posvetu glasovitom the Voiceu Massimo će začiniti pjesmama iz svojega repertoara: Zar više nema nas, Benzina, Iz jednog pogleda…, i to u svježim aranžmanima za big band.

Trodnevnu glazbenu svečanost, na Svjetski dan glazbe i prvi dan ljeta, u nedjelju 21. lipnja, zaključit će Tamburaški orkestar HRT-a na čelu sa šefom dirigentom Sinišom Leopoldom.

Njihov posljednji nosač zvuka, realiziran u suradnji s Bojanom Jambrošićem pod nazivom Kajkavski biseri, nagrađen je Porinom za najbolji album tamburaške glazbe,a sada će se ta posvetu kajkavskoj glazbenoj baštini čuti i uživo, s istaknutim gošćama, Gabi Novak i Danijelom Pintarić.

Sva tri koncerta počinju u 20.30, a ulaz je besplatan.

Ovaj glazbeni spektakl će se prenositi 19., 20. i 21. lipnja u 20.30 na TV-u i radiju.