NAJNOVIJE 

  • KB

Za HAZU i dva muzeja INA donirala 2,4 milijuna kuna


U palači Hrvatske znanosti i umjetnosti održana je svečana dodjela donacije naftne komapanije Ine.

Donacije za sanaciju šteta od potresa u iznosu od 800.000 kuna dobili su HAZU, Arheološki muzej i Muzej za umjetnost i obrt.

Kako je istaknuto potres koji je pogodio Zagreb 22. ožujka znatno je uništio i kulturnu baštinu grada te je Ina kao društveno odgovorna kompanija odlučila pomoći oštećenim znanstvenim i kulturnim ustanovama.

-Ina je hrvatska kompanija, prijatelj je i partner kulturi. U kriznim situacijama kad treba pomoći pomažemo, jer zajedno smo jači, rekao je predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon.

Na vrijednoj donaciji zahvalio je predsjednik HAZU, akademik Velimir Neidhardt.

Spomeno je znatna oštećenja palače HAZU te potrebu za izradom konstruktivne studija kako bi se zaključilo što i koliko treba obnoviti.

-Ozbiljne su štete i popravak će dugo trajati. Što se tiče poći države i Grada, još direktno nismo ništa čuli, čekaju se EU fondovi. Važno je da i Zagreb dobije nešto od te pomoći, kao što je dobio nakon potresa 1880. godine istaknuo je Neidhardt.

Ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović je rekao da je Muzej pretrpio ozbiljnu štetu, a donacija je značajna jer će ubrzati cjelovitu obnovu.

Naglasio je kako očekuje da će Grad Zagreb i država pomoći ne samo Muzeju za umjetnost i obrt, nego svim kulturnim institucijama oštećenim u potresu. Očekuje da Muzej od jeseni krene s dijelom svog programa.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Sanjin Mihelić je rekao da je sanacija njihovog objekta počela odmah nakon potresa.