NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: KB

Od 5 do 95 - jesmo li ravnopravne?


Od5Do95 je multimedijalni umjetnički projekt Arijane Lekić Fridrih i Andree Kaštelan koji prenosi priče i iskustva žena.

Djevojčice, djevojke i žene progovaraju kako je biti žena u Hrvatskoj te po čemu se njihov životni put razlikuje od onog njihovih majki, baka i prabaka, pri čemu svaka od protagonistica simbolično predstavlja jednu godinu života – od 5 do 95 godina.

Predavanje Arijana Lekić Fridrih pod nazivom Od5Do95: Brinući jedni za druge, radikalne politike brižnosti će se održati u showroomu Galerije Nova (Teslina 7) u utorak, 9. lipnja, u 19 sati.

Kako je broj publike u Showroomu ograničen, za ulaznice se prijavite na mail adresu ana.kovacic.whw@gmail.com.

Predavanje Arijane Lekić Fridrih započet će projekcijom odabranih intervjua iz arhive projekta koji tematiziraju pitanja skrbi i problematiku neplaćenog ženskog rada.

U posttranzicijskom društvu kao što je hrvatsko, žene su kako bi poboljšale obiteljski standard primorane raditi iako su potplaćene i ne primaju jednaku plaću za isti posao kao njihovi muški kolege, ali to ih ne oslobađa tzv. ženskih obaveza kojima je zajednički nazivnik briga – briga za supruga, za djecu, za roditelje, za kućanstvo. Time su profesionalni uspjeh i osobni rast ženama ograničeni u startu i dovedene su do izbora – odabrati karijeru ili obitelj.