NAJNOVIJE 

  • AGM/KB

Stigli i komarci...


Grad Zagreb je već od ranog proljeća počeo sa suzbijanjem komaraca kao napasnika i širitelja zaraznih bolesti.

Program je prvenstveno usmjeren na suzbijanje ličinki u vodama stajaćicama, a suzbijanje odraslih (letećih) komaraca provodi se na ograničenim područjima na kojima se tijekom sezone utvrdi povećan broj jedinki.

Program se operativno provodi neprekidno od ožujka do kraja godine, u zatvorenim prostorima i na otvorenim površinama. Ovisno o dijelu godine u okolišu su prisutne i dominiraju različite vrste komaraca, a sukladno tome provode se potrebne mjere.

Kako su ovog proljeća komarci krenuli ranije nama u pohode Grad poziva građane da se obrate tvrtkama koje na području Grada Zagreba provode suzbijanje komaraca, a to su: ID90, ADRIA GRUPA,ID EKO i EKO DERATIZACIJA.

Da bi ovih napasnika bilo što manje potrebno je posude u kojima se nakuplja voda: kante, staklenke, igračke, odbačene predmete, automobilske gume te druge vrste posuda redovito prazniti, spremnike za vodu u okućnicama i vrtovima zatvoriti poklopcem, gustom mrežom ili folijom, propisno odlagati krupni otpad, održavati otvorene bazene, ukrasna jezerca, fontane i sve zelene površine.1.

Komarci su najsmrtonosnije životinje svijeta jer prenose neke od najsmrtonosnijih bolesti današnjice uključujući malariju, dingue groznicu, žutu groznicu i encefalitis.

Sveukupno postoji 3500 vrsta komaraca, ali samo par stotina vrsta se hrani ljudskom krvlju.

Bodu samo ženke komaraca, mužjaci se hrane nektarom cvijeća. Ženke komaraca trebaju bjelančevine za jajašca koje će izleći. Budući da mužjak komaraca nema potrebu za krvlju, radije će izbjegavati sisavce i otići tražiti polen.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM