NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: KB

Na Bundeku nema kupanja, na Jarunu na četiri plaže


Ovoga ljeta na Bundeku se nećemo kupati, a na Jarunu će Zagrepčani morati dobro paziti gdje će se locirati.

Naime, od osam gradskih plaža – na Malom i Velikom jezeru na Jarunu, Otoku veslača, Otoku Univerzijade i Trešnjevci te istočnoj, zapadnoj i južnoj obali Bundeka – voda na samo četiri od njih zadovoljava standarde, a četiri ostale plaže “pale su na testu” zbog visoke razine crijevnih enterokoka u vodi, bakterija koje ukazuju na fekalno zagađenje.

Rezultati su to analize kakvoće vode koju je obavio Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, i to na temelju uzoraka koji su uzeti u više navrata tijekom cijele prošle kupališne sezone te još jednom ove godine.

Upravo “Štamparova” analiza bila je pravni temelj za prijedlog Odluke o utvrđivanju lokacija za kupanje i trajanje kupališne sezone za 2020. godinu, koja će se pred vijećnicima u Gradskoj skupštini naći na idućoj sjednici 9. lipnja. Većina će tako odlučiti i o trajanju kupališne sezone, koja ove godine počinje mjesec dana kasnije u odnosu na prošlu godinu zbog pandemije koronavirusa, 1. srpnja.

U “Štamparu” predlažu da se građani kupaju na ovim jarunskim plažama: Veliko jezero, Otok Univerzijade, Otok veslača i Trešnjevka