NAJNOVIJE 

  • KB

Maši Kolanović nagrada EU za književnost


Zagrebačkoj književnici Maši Kolanović, za zbirku priča „Poštovani kukci i druge jezive priče“ dodijeljena je Nagrada Europske unije za književnost, objavljeno je danas u podne na službenoj stranici European Prize for Literature (EUPL).

Nagrada Europske unije za književnost dodjeljuje se od 2009. godine autorima iz 41 zemlje koje sudjeluju u programu EU Kreativna Europa, a uz Mašu Kolanović ove je godine još 12 dobitnika iz 12 zemalja: Bosne i Hercegovine, Cipra, Danske, Estonije, Njemačke, Kosova, Belgije, Luksemburga, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Norveške i Španjolske.

Svaki dobitnik dobiva novčanu nagradu te značajnu međunarodnu promociju i vidljivost.

Do sada je organizirano 11 dodjela Nagrade Europske unije za književnost kojom su nagrađena 122 pisca.

Maši Kolanović ovo je druga nagrada za zbirku priča „Poštovani kukci i druge jezive priče“. Na Pulskom sajmu knjiga ova zbirka dobila je nagradu „Libar za vajk“.

Maša Kolanović (Zagreb, 1979.) radi kao docentica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na istome je fakultetu diplomirala kroatistiku i komparativnu književnost te doktorirala. Do sada je objavila niz autorskih članaka o književnosti i popularnoj kulturi i izdala niz vrijednih knjiga.