NAJNOVIJE 

  • KB

Muzeji i kazališta otvorili svoja vrata, osim potresom oštećeni


-Unatoč popuštanja restriktivnih mjera zbog koronavirusa, sve gradske ustanove ( kina, kazališta, centri za kulturu itd.) ipak ne mogu otvoriti svoja vrata budući da je dio njih oštećen u potresu, rekla je pročelnica Gradskog ureda za kulturu Milana Vuković Runjić na press konferenciji u povodu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja.

No, zahvalila je svim muzejima koji unatoč činjenici da za posjetitelje još neko vrijeme neće moći otvoriti svoja vrata, dio programa objavljuju na digitalnim platformama. Muzeji koji su otvorilil svoja vrata za posjetitelje su – Etnografski muzej, Muzej suvremene umjetnosti, Tehnički muzej Nikola Tesla, Galerija Klovićevi dvori te Muzejsko - memorijalni centar Dražen Petrović.

Što se kazališta tiče svoja vrata za posjetitelje otvaraju Zagrebačko kazalište mladih, Hrvatsko narodno kazalište, a uskoro će publika moći uživati i u predstavama Gradskog satiričkog kazališta Kerempuh, Zagrebačkog kazališta lutaka te Gradskog kazališta Trešnja, a dio programa na otvorenom izvodit će i Gradsko kazalište Žar ptica.

Pročelnica se osvrnula i na proračunska sredstva za kulturu: - Dobra je vijest da idućeg tjedna prestaje i Mjera privremene obustave izvršavanja Proračuna Grada Zagreba za 2020. te će krenuti isplate i ustanovama ali i nezavisnim umjetnicima, rekla je. Rečeno je da s radom počinje popularna Kinoteka, jedino kino koje otvara svoja vrata, a u lipnju mu se pridružuje Ljetna pozornica Tuškanac.