NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: KB

Zagrebački dizajneri predlažu da južni toranj bude vidikovac

Hoće li južni toranj katedrale, koji je oštećen u potresu, dobiti novi završetak koji bi uz sakralnu funkciju služio i kao spomenik, vidikovac i arhitektonska atrakcija, još se ne zna. Zagrebački dizajneri Davor Bruketa i Nikola Žinić te arhitekt Damjan Geber predlažu upravo to.

Novi vrh južnoga tornja, tvrde oni, mogao bi poslužiti kao vidikovac i spomenik nedaćama koje su zadesile Zagreb u ožujku 2020. godine. Vrh sjevernoga tornja pak, vratio bi se na mjesto i svjedočio o izgledu katedrale s početka dvadesetog stoljeća.

Prijedlog, tvrde oni, proizlazi iz činjenice da je i takozvani Veliki potres 1880. bitno promijenio izgled katedrale koja je tada također pretrpjela teška oštećenja. Novi izgled kojeg je katedrali tada dao Herman Bollé, nije bio kopija starog, već je reflektiralo arhitektonsko – umjetnička stremljenja tog vremena.

Tako i novi vrh južnog tornja katedrale, prema ovome prijedlogu, ne bi trebao biti identična kopija starog, već bi trebao otvoriti dijalog između povijesnog originala i sadašnjosti, tvoreći novu prepoznatljivu spomeničku atrakciju Zagreba.

Damjan Geber zaključuje kako bi javni natječaj za rekonstrukciju tornja trebao biti međunarodnog karaktera kako bi Zagreb i Hrvatska iz ovih nesretnih dođaja izašli obogaćeni novom i globalno relevantnom sakralnom i kulturnom vrijednošću.