NAJNOVIJE 

  • KB/ Muzej AP

U subotu besplatan ulaz u AP Andautonija


Očekuje nas “najslobodniji” vikend otkako su uvedene mjere zbog epidemije koronavirusa. Vjerujem da već svi imate nove frizure i da ste popili prve kave u tek otvorenim kafićima. Možda je vrijeme da na kartko ostavimo svoj grad.

Dopušteno je odvesti se u drugu županiju, okupiti malo veće društvo i uživati, primjerice, u tajnama Arheološkog parka Andautonija u Ščitarjevu. Ali opet uz distancu, razmak od metar- dva.

A ako igdje psotoje uvjeti da se odvojimo, a ipak uživamo, onda je to baš ovo iznimno zanimljivo povijesno mjesto. Muzej na otvorenome.

Pokraj naselja Ščitarjevo, na prostoru od 2500 četvornih metara, vidjet ćete ostatke starog antičkog grada iz doba Rimskog carstva (1. - 4. stoljeće), a od 1994. godine ovdje je otvoren arheološki park gdje možete razgledati ostatke rimskog grada.

Uz dio glavne ulice, opločene kamenim pločama, protežu se trijemovi s očuvanim temeljima za stupove kolonade. S istočne strane ulice otkopan je veći dio zgrade gradskog kupališta (terme), s polukružnim bazenom, hodnicima i kanalima te dijelom hipokausta (sistem za zagrijavanje prostorija). Sa zapadne strane otkrivena je prilazna ulica koju prate dvije monumentalne zgrade.

Nećemo sve otkriti. Park se otvara u subotu, 16. svibnja, kada je ulaz besplatan, a bit će otvoren do 31. listopada, od 12 do 18 sati.

U muzeju Andautonije saznat ćete za razne manifestacije i događanja, koja vas očekuju, a vezana su uz život Rimljana koji su poznavali tajne lagodnog življenja.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM