NAJNOVIJE 

  • KB

Uz crkve stradale i župne kuće


Uz katedralu, najteže su stradale crkve u Markuševcu, Granešini i Čučerju u kojima nije moguće vršiti bogoslužje niti se vjernici mogu okupljati.

Oštećenja su pretrpjele brojne župe Grada Zagreba od kojih najteže župne crkve: Ksaver, Palmotićeva, Kašina Vugrovec, Laz Bistrički, stara crkva u Sesvetama, Bistra.

Uz stradale župne crkve potresom su pogođene i župne kuće, od kojih u nekima nije moguće stanovanje svećenika: Bistra, Granešina, Markuševec, Čučerje i sv. Jeronim – Maksimir.

Kardinal Bozanić poručio je da je u stradalim župama najvažnije što prije osigurati okupljanje zajednice vjernika kada se za to stvore uvjeti, s obzirom na aktualno stanje vezano uz bolest COVID-19.

Na sastanku su sudjelovali pomoćni biskupi zagrebački mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski, generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije i moderator Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Tomislav Subotičanec, ekonom Zagrebačke nadbiskupije Tomica Šestak, upravitelj Nadbiskupskog dvora Ivica Budinšćak, predsjednik Odbora za obnovu katedrale mons. Ivan Hren, rektor zagrebačke katedrale Josip Kuhtić, kanonik kustos mons. dr. Stjepan Kožul te vikar za pastoral Marko Kovač.

Na sastanku su sudjelovali i nadzorni inženjer i projektant obnove katedrale ing. Damir Foretić te nadzorni inženjer na sanaciji Nadbiskupskog dvora i Nadbiskupskog duhovnog stola dipl. ing. Boris Blažević. Sastanku je nazočio i vlč. Ivan Lukić.