NAJNOVIJE 

  • KB

Najvažnija je stabilizacija katedrale


Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije nakon sastanka nadbiskupijskih tijela kojim je predsjedao zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. priopćio je da su s obzirom na stanje zagrebačke katedrale poduzeti žurni interventni radovi da se prostor u katedrali i oko nje zaštiti od eventualnog daljnjeg urušavanja, nastajanja većih šteta i propadanja te da se osigura nesmetano kretanje radnika.

U tijeku je statička analiza južnog zvonika katedrale i uklanjanje oštećenja na skeli oko njega.

Osim toga programirano je postavljanje skela u samoj katedrali koje će služiti kao dodatno sigurnosno uporište svodova te površina za izvođenja radova na oštećenjima, kažu u Tiskovnom uredu.

Odlučeno je da se postave zaštitni čelični pokrovi tzv. ''kape'' na vrhove zvonika katedrale, na kojima će biti montirani metalni križevi.

O daljnjim zahvatima odlučivat stručni tim na međunarodnoj razini,

Što se tiče radova u Nadbiskupskom dvoru i Nadbiskupskom duhovnom stolu na sastanku je istaknuto da su postavljeni vanjski i unutarnji drveni i čelični upori kako bi se osigurala stabilnost zgrada.

Iz oba objekta preseljena su sva kulturno-umjetnička dobra i vrijedni predmeti.

U tijeku je sanacija krovišta te se obavlja detaljno snimanje čitavog prostora kako bi se dobio cjeloviti uvid u nastala oštećenja.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM