NAJNOVIJE 

  • KB

Očuvajmo naš dom, planet Zemlju

U više od 150 zemalja diljem svijeta, na današnji se dan obilježava Dan posvećen našem domu, planeti Zemlji.

Dan planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine, a prvobitna ideja stara je 50 godina, kada ju je 1969. predložio McConnell.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine.

Zadnjih nekoliko godina Dan planete Zemlje fokusira se na problem zagađenja okoliša plastičnim materijalima. No ove godine u prvom planu je pandemija koronavirusa. Ljudima je donijela zlo, a prirodi oporavak.

S obzirom na to da su mnoge zemlje zabranile masovna okupljanja kako bi usporile širenje opasnog novog koronavirusa, ekoaktivisti Dana planeta Zemlje bit će aktivni na internetu i pozivati na akcije za zaštitu okoliša putem aplikacija, webinara i digitalnih kampanja.

Druga važna tema su klimatske promjene. Ambiciozni ciljevi, mjere i inicijative postavljene Europskim zelenim planom trebali bi ispuniti ciljeve održivog razvoja, osigurati zelenu i pravednu tranziciju i omogućiti da do 2050. Europa postane klimatski neutralni kontinent.

Zemlja može bez nas, ali mi bez nje ne možemo. Hoćemo li naš dom čuvati ili ne ovisi o nama samima.

Nekoliko stvari koje možemo sami napraviti: Plastične vrećice zamijeni platnenim, papirnate ručnike zamijeniti pamučnim krpama, posaditi drvo, razvrstavati otpad, voziti se javnim prijevozom itd.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM