NAJNOVIJE 

  • KB/AGM

Katedrala će biti još ljepša, kao i naš grad


Nešto prije 18 sati, u petak, 17. travnja, spušten je vrh sjevernog tornja zagrebačke katedrale, koji se u potresu pomaknuo 15 centimetara i prijetio je urušavanjem.

Toranj težak 30 tona i visok 13 metara, kontrolirane ekspolozije odvojile su od ostatka tornja sa samo 50 grama eksploziva.

Duge pripreme rezultirale su kratkim, ali vrlo uspješnim odvajanjem, uz zvuk sličan pucnju s legendarnog Gričkog topa, uz slabiji dim uzrokovan paljenjem plastične folije.

Uslijedilo je spuštanje tornja dizalicom prema tlu.

Akciju je pratilo i nekoliko desetaka Zagrepčana na propisanoj udaljenosti te je nakon uspješnog spuštanja zapljeskalo dizaličaru, alpinistima i inženjerima koji su vrh tornja s križem uspješno prizemljili.

-Katedrala više nikada neće biti ista, s tugom je prozborila starija gospođa, ali utjeha stiže od njene unuke. - Bako, katedrala će biti ljepša nego prije, kao i naš grad.

Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava najveća je hrvatska gotička sakralna građevina i jedan od najvrjednijih spomenika hrvatske kulturne baštine.

Za sadašnji izgled zaslužan je arhitekt Hermann Bollé čija se 94. godišnjica smrti obilježava ove godine, a koji je po nacrtima bečkog graditelja F. Schmidta, vodio plan cjelovite obnove katedrale nakon velikog potresa 1880. godine.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM