NAJNOVIJE 

  • KB/AGM

Zaorimo hrvatska polja!

- Svaka kriza je i prilika. Iskoristimo ovu priliku i mobilizirajmo hrvatski poljoprivredni potencijal. Zaorimo hrvatska polja! Posadimo hrvatske vrtove! Uredimo pašnjake i naselimo ih životinjama! - pozivaju stručnjaci iz Oikona, Instituta za primijenjenu ekologiju iz Zagreba.

Direktor Dalibor Hatić smatra da Hrvatska ima velike potencijale pa je okupio nekoliko naših odličnih stručnjaka s bogatim iskustvom na području agronomije, ekologije, šumarstva i geoinformatike te su zajedno pokrenuli inicijativu pod nazivom „Zaorimo hrvatska polja!“,

Dr. sc. Vladimir Kušan, član Uprave Oikona iznose podatke da je u Hrvatskoj, nakon preliminarnih analiza, identificirano preko 400.000 hektara nekorištenog poljoprivrednog zemljišta, koje bi se u razmjerno kratkom roku moglo početi obrađivati ili koristiti za proizvodnju hrane

Procjena je da je po glavi stanovnika potreban jedan kvadratni metar oranice dnevno, odnosno da jedan hektar može prehraniti 27 osoba kroz cijelu godinu. To znači da bi se površinom od preko 400.000 hektara potencijalno moglo prehraniti gotovo 11 milijuna ljudi godišnje.

-Nahranili bi smo ne samo naše građane, već proizveli hranu i sirovine za izvoz, pojašnjava doc. dr. sc. Hrvoje Kutnjak s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U nadolazećoj ekonomskoj krizi uvjetovanoj pandemijom korona virusa i činjenicom da uvozimo 50 posto prehrambenih proizvoda, ova inicijativa bi nas mogla spasiti.

Očekuju su problemi u prikupljanju, skladištenju i distribuciji hrane u većini zemalj.

Stoga čekanja nema. Što prije zaorimo hrvatska polja kako nam ova poljoprivredna sezona ne bi pobjegla i kako ne bi smo imali nestašicu hrane.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM