NAJNOVIJE 

  • K.BUTKOVIĆ

Kako izdvojiiti 500 kuna za lift, ako je mirovina mala?

Uskoro će biti dvije godine otkako je završena desetogodišnja borba za ugradnju lifta u zgradi na Zelenom dolu 2. Mukotrpan put obilježen je s čak 206 dopisa na 1200 stranica svim institucijama koje bi mogle pomoći. Prvi je to lift koji je izgrađen po novom zakonu da nije bila potrebna građevinska dozvola.

-Bili smo svjesni da bez dizala ne možemo normalno živjeti. U našoj šestorokatnica živi osam osoba s invaliditetom, od toga četvoro ima 100 postotno oštećenje donjih ekstremiteta.

Živjeli su kao ptice u kavezu…bez dodira s prirodom, govori nam Ivan Kresonja, ovlašteni predstavnik zgrade, inicijator ove vrijedne ideje.

Rušio je sve pred sobom, sve zapreke, članke zakona, samo da pomogne stanarima svoje zgrade ne znajući da će pokrenuti lavinu zainteresiranih stanara ne samo u Hrvatskoj, nego i u okolnim zemljama.

Ali…javile su se poteškoće u financiranju lifta, jer su u gradnju krenuli vlastitim sredstvima na teret pričuve, zajmom banke na 15 godina putem Upravitelja GSKG d.o.o. Pričuva iznosi 500 kuna po stanu ili više od sedam kuna po kvadratu, što pogoršava ionako težak socijalni položaj stanara.

Ivan Kresonja ponovo šalje dopise: gradonačelniku, Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, pravobraniteljici osoba s invaliditetom, Upravitelju GSKG, HSU, HGK, Hrvatskom saboru, našim parlamentarcima, premijeru Plenkoviću itd. Moli za pomoć, jer smatra da se dogradnja dizala može financirati putem gradskih fondova, ili putem Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova. Naglašava i toliko potrebnu solidarnost svih stanara u zgradi, jer zgrada s dizalom dobiva na vrijednosti, što stanari iz prizemlja ne žele priznati.

U pravu je kada na kraju kaže da su potrebe ugradnje dizala od općeg društvenog interesa, strateško pitanje koje se mora sustavno i stručno rješavati preko nadležnih ministarstava, gradskih ureda i upravitelja zgrada.

U vremenu kada živimo u karanteni, kada Zagreb pokazuje svoje veliko srce za bolesne i one bez krova nad glavom, pomozimo i našim starijim sugrađanima. Naše institucije to mogu i nadam se hoće. Kako izdvajati 500 kuna za lift, ako je mirovina, primjerice, 1500 kn?

U Hrvatskoj ima blizu 17 000 zgrade koje vape za liftom, a u Zagrebu 6672 ulaza. Ako se bude oklijevalo mnogi stanari neće dočekati izlazak iz stanova. To se ne smije dogoditi.