NAJNOVIJE 

  • KB/AGM

IMIN: Kriza može biti i nova prilika


U grčkom korijenu riječi kriza stoji i značenje - obrat, nova prilika, šansa. Upravo ovo značenje želi nametnuti i ravnateljica Instituta za migracije i narodnosti doc.dr.sc. Marina Perić Kaselj i tako otkloniti obilje pesimizma koje nas je zahvatilo nakon Pandemije korona virusa.

Ona kaže: Među prvima kao pozitivna posljedica korona pandemije javlja se još jača, intenzivnija i pozitivna promjena u odnosima iseljenih Hrvata s Domovinom.

-Od kada sam na čelu IMIN- a nastojim promicati, popularizirati i stavljati u fokus hrvatsko iseljeništvo kao bitan, neodvojiv i važan segment u razvoju hrvatskog društva. Nakon korona krize očekujem pozitivne promjene u odnosima između hrvatske države i hrvatske dijaspore, a poglavito u segmentu povratka hrvatskih građana koji su iselili posljednjih nekoliko godina.

Institut surađuje s cijelim nizom udruga iz hrvatskog iseljeništva i Hrvatske, znanstvenim institutima u Hrvatskoj i inozemstvu, Sveučilištima, ali i državnim Institucijama kako bi zajedno i u koordinaciji s njima došli do mogućih prijedloga i rješenja za nastalo stanje.

Korana kriza je pogodila cijeli svijet što će neminovno imati za posljedicu ekonomsku krizu i veliki gospodarski pad kako u Hrvatskoj, tako i u ostalim zemljama Europe i svijeta gdje hrvatski građani i njihovi potomci žive. No unatoč tomu u ovo vrijeme pandemije, a posebno nakon potresa u Zagrebu pomoć pristiže iz iseljeništva u vidu medicinske i novčane pomoći. Solidarnost je ponovno na djelu kao i mobilizacija iseljene i domovinske Hrvatske, dodaje doc. dr. sc. Marina Perić Kaselj.

Ujedno podsjeća kako je Institut kojemu je na čelu, upravo u vrijeme pandemije započeo zajednički rad s tvrkom MOBILone na projektu „Hrvatska digitalna mreža“.

IMIN smatra kako je ključ u povezivanju stoga ova kriza može biti novi početak u boljim i snažnijim odnosima između Hrvatske i iseljeništva.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM