NAJNOVIJE 

  • AGM/KB

Dani Svetog trodnevlja


U Velikom smo tjednu. Pred nama su dani Svetog trodnevlja.

Zbog situacije koja nas je zadesila, primorani smo ove dane obilježavati u svojim domovima, s najdražima, uz molitvu i nadu da će biti bolje.

U dane Svetog trodnevlja, tj. od četvrtka do subote, prema starim običajima se ne obavjaju težački poslovi na polju, u te dane ne zvone crkvena zvona.

Veliki četvrtak je spomendan Isusove posljednje večere.

Obilježen je i Hvarskom procesijom koja se organizira već nekoliko stoljeća.

Put koji vodi od crkve do crkve osvjetljava se svjetiljkama i spužvama namočenim u parafinsko ulje, a na prozore kuća ljudi stavljaju svijeće. Procesiju predvode odabrani križonoše koji nose križ težak do 18 kilograma,

Poznato je i uprizorenj kada žudije, čuvari Kristovog groba, izlaze pred oltar, gdje stražare izmjenjujući se po četvorica sve do Vazmenog bdijenja. Žudijski običaji završavaju na Veliku subotu kada pjevaju "Gloria" i "Slava Bogu na visini". Nakon što se ugase sva svjetla, začuje se jak zvuk i uzvik: "Isus je uskrsnuo", nakon čega se ponovo pale sva svjetla. Žudije padaju na pod i preplašene pobjegnu.

Veliki petak je kršćanski spomendan Isusove muke i smrti. Na Veliki petak ne slavi se euharistijsko slavlje, oltar je bez križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika, da se simbolizira Isusova muka i smrt, a vjernici se u crkvi okupljaju razmišljajući o Isusovoj muci. Post je obavezan na Veliki petak, za sve osobe od 18 do 60 godina.

Velika subota dan je tišine i molitve. Radili su se samo kućni poslovi, nije se išlo na polje. Domaćice bi pekle sirnice, a djeca bojala pisanice. Posjećuje se posebno uređen Božji grob u crkvi. Ne slavi se euharistijsko slavlje. U subotu navečer, slavi se vazmeno bdijenje, koje pripada u obrede Uskrsa.

Uskrs je najveći kršćanski blagdan, slavi se središnji događaj kršćanstva: Kristovo uskrsnuće.

Skrušene molitve, procesije, obredne vatre, blagdanski spravljena jela i kolači i njihov blagoslov u uskrsnoj košari, bojenje uskrsnih jaja, uskrsno čestitanje i darivanje te pjesme u slavu Uskrsa tek su dio pučkih uskrsnih običaja.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM