NAJNOVIJE 

  • KB

Dome, slatki dome...


Podno grijanje, slika Pariza na zidu, složena od nekoliko ploča, sve moguće perilice, blještavilo zidova i namještaja, u kupaonici najbolji šamponi i parfemi…i tako svaki dan i tako sedam dana…

Prekrasan apartman nađen u muci, apartman nađen u 10 minuta, sasvim slučajno, jer su zidovi moga doma prijetili da će se pri svakom podrhtavanju srušiiti na glavu.

Statičara nema pa nema…Prijavljujem nekoliko puta štetu misleći da sam negdje pogriješila. Novčanik sve tanji, jer pored 250 kn dnevno trebalo je kupiti namirnice, otići do ljekarne.

Novčanik tanji, nostalgija sve veća. Jesu li još uvijek oni snježnobijeli cvjetovi na trešnji ili ih je mraz ubio, je li niknuo luk posađen da naraste baš za Uskrs, dolazi li još uvijek sjenica na grane najvećeg bora u ulici?

Napokon stiže poruka: u petak u 9 i 15 bit ćemo ispred vaše kuće, BR. Dižemo se, pakiramo stvari, nazivamo vlasnika apartmana da preuzme ključ, nazivamo taksi…

Dva statičara u poznatoj odori, s maskama na licu, čekaju nas ispred kuće. Obilaze svaku prostoriju, obilaze kuću s dvorišne strane, razgovaraju, odgovaraju na naša preuranjena pitanja.

A potom, gledaju nas sa smiješkom i iz fascikla vade zelenu naljepnicu. Lijepe je na poštanski sandučić.

U nevjerici smo. - Stvarno možemo ostati? - pitamo. -Možete, ali što prije sanirajte pukotine. Sretno!

Stari radijatori još topli (jer ih nismo uspjeli isključiti) zamijenili su podno grijanje, otpale pločice postale su draže od posloženih ploča Pariza, napukli zidovi draži od blještavih zidova apartmana. Primam lopatu u ruke, izbacujem šutu, potom metlom odstranjujem sitnije dijelove i tako puna četiri sata mukotrpnog rada, rada iz inata…

Sutradan u čistim sobama gledam pukotine koje me plaše. Kao da će me progutati. Sakrivam ih crtežima svoga sina, onima iz osnovne škole. To me veseli.

Život ide dalje. Dome slatki dome.