NAJNOVIJE 

  • AGM/KB

Stradao je najljepši simbol Zagreba


Najljepši simbol Zagreba, naša katedrala, stradala je najviše.

Kanonik Prvostolnoga kaptola zagrebačkog mons. Ivan Hren izjavio je kako zasad nema točnih podataka o šteti nastaloj na zagrebačkoj katedrali u potresu, kao ni procjene troškova njezine obnove, ali je potvrdio da će se se skinuti vrh oštećenoga sjevernog tornja kako bi se otklonila opasnost od rušenja.

-Nećemo raditi rekonstrukciju, nego samo skinuti opasnost koja prijeti, rekao je mons. Hren dodavši kako je južni toranj pao jer je, kako statičari kažu, bio ukrućen skelama.

-Sjeverni toranj ostao je visjeti, a kad smo uspjeli doći do snimke o stanju, okupili smo statičare i vidjeli da je daleko manja šteta da ga skinemo mi nego da padne i pitamo se hoćemo li imati katedralu”, rekao je Hren.

Oba su tornja na istoj koti, a ovaj je potres pokazao gdje je slaba točka tornjeva koje je projektirao Bolle.

Glavni projektant obnove katedrale Damir Foretić istaknuo je da se štete još utvrđuju, dodavši da će se one još dugo evidentirati i gledati.

-Sada skidamo sve od lanterne pa do vrha križa sjevernoga tornja. Od jabuke na vrhu kroz toranj provučene su dvije čelične šipke od 30 mm, koje sve drže u jednom komadu.

Smatra da je problem nastao na lanterni kod dijelova koji su se odlomili pa bi se zbog toga mogao srušiti cijeli zvonik, jer se okrenuo za 12 do 15 cm. Vrh sjevernoga tornja planiraju skinuti u jednom komadu.

-Skidat ćemo ga dizalicom od 500 tona, a drugom dizalicom ćemo ga obuhvatiti oko cijeloga zvonika i pokušati spustiti sve u jednom komadu, objasnio je Foretić.

Naglasio je da će tek kad detektiraju sve što se dogodilo, napraviti analize i statičke modele pa onda vidjeti koja se ključna mjesta mogu na neki način statički ojačati.