NAJNOVIJE 

  • KB/AGM

Zagreb će opet biti "...kao junak lijep i mlad..."


Prije 140 godina, 1880. godine u rano jutro u Zagrebu je počeo katastrofalan potres. Prvo je zatutnjalo tlo, a onda se sve počelo tresti. Crkveni tornjevi na kaptolu su se počeli njihati sami od sebe, a zvona su zvučala kao uzbuna. Uplašeni građani počeli su bježati van svojih zgrada, misleći kako se događa smak svijeta.

Tako otprilike stari kroničari opisuju Veliki potres u Zagrebu, koji je imao dvije ljudske žrtve i ogromnu materijalnu štetu. Nastala šteta je iznosila kao polovica tadašnjeg državnog proračuna!

August Šenoa ovako opisuje te trenutke: Hodasmo omamljeni, bliedi, vrućica nas tresla, živci da će nam popucati, hodasmo po svetom tlu našega zavičaja poniknute glave, noseći u srdcu očajno čuvstvo, da će nam pod nogama zinuti grob, da će se domovi oboriti na nas, da će nas zakopati.

Za razliku od brojnih Zagrepčana koji su napustili razrušeni grad ostao je i pomagao stradalim sugrađanima, odmažući sebi. Pred smrt je znao reći: „pokvario sam se za vrijeme potresa“, aludirajući na sve teže zdravstvene probleme, prije svega upalu pluća. Trinaest mjeseci kasnije preminuo je od posljedica bolesti u 44. godini.

Nije bio premijer, niti ministar, niti gradonačelnik. Bio je gradski senator, a život je dao za svoj grad. Kući u kojoj je živio sada prijeti urušavanje. Nije li zaslužio da među prvima bude obnovljena?

Najnoviji potres, 22.ožujka, svima će nam zauvijek ostati u sjećanju. Ali će ujedno ostati podsjetnik i na nešto lijepo. Na sve one zabrinute poruke i pozive naših prijatelja i poznanika iz cijelog svijeta. Na gromoglasni pljesak podrške Beograđana, na sarajevsku vijećnicu obojanu u plavo ili telegram s Cetinja „prijateljskom gradu i narodu“. Na scene u kojima ljuti rivali iz Torcide i Bad Blue Boysa s metlama i lopatama zajedno čiste zagrebačke ulice.

Osjetili smo da je čovjek u odnosu na prirodu malen. Ali i vidjeli koliko malo treba da čovjek prema čovjeku (p)ostane velik!

A Zagreb? Zagreb će opet biti “… kao junak lijep i mlad…”