NAJNOVIJE 

  • AGM/KB

Samo nam je ljubav potrebna


"Zagreb je dovoljno velik da ne bude mali u ovim nevoljama”.

Ovo su najljepše riječi koje sam čula o mome gradu otkako nas je posjetila Korona i bezobrazno dobro zaljuljala priroda. Postale su moja molitva.

Izrekao ih je Stari Vragec iz Smogovaca, a svi njegovi pajdaši Dunja, Mazalo i ostali koji su još živi, poslali su poruke ljubavi i nade s TV ekrana. Pokušali su nas razveseliti dok gledamo porušeni Zagreb.

Pao je križ s katedrale pred kojom smo s divljenjem stajali, a potom ušetali među njene klupe potraživši mir duše i tijela.

-Zabijelit će se križ ponovno, poručuje kardinal Bozanić i nevažno je što će biti malo tamniji od drugoga, kako rekoše restauratori.

Teško je oštećena i Bazilika srca Isusova u Palmotićevoj, u kojoj se kao i u crkvi u Remetama urušio strop.

-Obnovit ćemo mi to govore oba župnika s tugom u srcu, usred gromada poznatih stropova.

Stradao je i Muzej za umjetnost i obrt koji svojim nazivom govori da je privlačio sve posjetitelje, od kulturnjaka do praktičara.

Matica Hrvatske kao da prkosi svemu. Usred svih ovih nevolja, golemih oštećenja njihove zgrade, izašao je Vijenac, aktualniji, hrabriji i bolji no ikada.

Oštećena je i zgrada HAZU-a, Umjetnički paviljon, Muzička akademija, zgrada Sabora, Prirodoslovni muzej, zgrada Medicinskog fakulteta i mnoge druge.

I što dalje? Moramo biti veliki i hrabri. Moramo još više voljeti svoj grad, ako je više moguće. Jer samo ljubav gradi.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM