NAJNOVIJE 

  • KB, NFOTO

Marija Sekelez - Zagrepčanka godine


Odbor za dodjelu priznanja ie odlučio: Zagrepčanka godine je Marija Sekelez. Ovoj vrsnoj glumici, redateljici i humanitarki nagrada će biti uručena na Dan grada Zagreba, 31.svibnja.

U obrazloženju prijedloga se navodi da je Marija Sekelez, svojom predanošću i ljubavlju za poziv kojem se potpuno posvetila, uvelike pridonijela afirmaciji žena u kulturi i cjelokupnom društvu.

Karizmatične vrhunce kazališne umjetnosti realizira i u samostalno ostvarenim predstavama donoseći maestralne portrete žena kao što je Isadora ili prva bosonoga plesačica (Al Weiner).

Glavna uloga u predstavi Majstorska klasa Marije Callas (Terrence McNally) vrhunac je njezine glumačke karijere.

Iznimnom snagom ostvaruje likove žena Zagrepčanki kao Zagorka i kao barunica Castelli te je vrlo uspješno realizirala suptilnu monodramu Duga u crnini posvećenu Marini Cvetajevoj. Izvanredno je monodramski portretirala dvije naše najveće pjesnikinje Vesnu Parun i Vesnu Krmpotić.

Od 2000. do 2016. kao ravnateljica Gradskog kazališta Žar ptica iznimnim organizacijskim sposobnostima i profesionalnim radom stvorila je vrhunsko profesionalno kazalište za djecu i mlade

Inače, Nagrada Zagrepčanka godine dodjeljuje se građankama Zagreba koje su svojim djelovanjem znatno pridonijele afirmaciji žena u društvu i u javnosti, afirmaciji ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti spolova te postigle prepoznatljive rezultate na podizanju kvalitete života žena u Gradu Zagrebu s gospodarstvenog, socijalnog, humanitarnog i drugog stajališta.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM